Overzichten, stappenplannen en berekeningen

energie

Voor huiseigenaren die de eerste stappen willen zetten naar aardgasvrije verwarming maakte NVDE een informatieblad ‘alternatieven voor de cv-ketel’. MilieuCentraal publiceerde een stappenplan en rekenvoorbeelden waar zij hun voordeel mee kunnen doen. Ook handig voor installateurs die hun klanten goed willen adviseren.

 

Bij de energietransitie van de gebouwde omgeving krijgen gemeenten straks een grote rol. Per wijk zullen ze in een warmteplan aangeven waar welke infrastructuur beschikbaar zal zijn. Naast het bestaande gasnet kan dat een warmtenet zijn of een verzwaard elektriciteitsnet. Voor de verwarming van huizen en tapwater zijn dan zowel collectieve als individuele oplossingen mogelijk. Huiseigenaren zijn verantwoordelijk voor de keuze van individuele oplossingen, maar wat is dan wijsheid?

 

Alternatieven voor verwarmen op gas

Organisaties als MilieuCentraal en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie publiceren geregeld voorlichtingsmateriaal om huiseigenaren te helpen bij de keuze voor alternatieven van verwarming met aardgas. Het gaat om overzichten van de technische mogelijkheden, stappenplannen en rekenvoorbeelden. Ook de installateur kan zijn klanten hiermee ondersteunen en beter adviseren.

 

Aardgasvrije en aardgasarme alternatieven

Het informatieblad ‘alternatieven voor de cv-ketel’ van NVDE zet enkelvoudige technieken en combinaties van technieken op een rij die aardgasvrij en aardgasarm zijn. Zij verwarmen ruimtes en tapwater, per gebouw of per blok met gebruik van zonnewarmte, omgevingswarmte (bodem en lucht), elektriciteit en/of biomassa. Het informatieblad geeft op hoofdlijnen aan in welk type woningen ze toepasbaar zijn. Ook laat het blad zien wat voor effect deze technieken hebben op het verbruik van de verschillende energiebronnen.

 

Stappenplan naar een huis zonder aardgas

Voor huiseigenaren van huizen gebouwd voor 2000 maakte MilieuCentraal een Stappenplan naar een huis zonder aardgas. Een eerste belangrijke stap is het checken en verbeteren van de isolatie. Daarna is volgens MilieuCentraal een hybride oplossing een verstandige tussenstap. Voor de overstap naar volledig aardgasvrij kan de eigenaar het beste bekijken wat er in het warmteplan van de gemeente staat.

 

Wat kost het aardgasvrij maken van een woning?

MilieuCentraal voegde aan het stappenplan nog twee voorbeeldberekeningen toe. De eerste berekening laat de kosten, besparing en klimaatwinst zien voor het aardgasvrij maken van een voorbeeldwoning uit 2009. De tweede berekening doet hetzelfde, maar dan voor een woning uit 1970.

Bron: Gawalo.nl